Drottning Desiree-Desideria Wikipedia

Drottning Desiree-Desideria Wikipedia

Herman Lindqvist: Désirée var en morgontrött drottning

Men vad gjorde exempelvis drottning Kristina. Från modern och hovdamen kommer fyra par skor, gåvor från drottning Desirée (tydligen hade drottning Desirée ett frikostigt sinnelag, i Sörmlands museums samlingar finns inte mindre än sju par skor från henne, skänkta av fyra olika givare). I Sverige fick hon heta Desideria. Det är en roman om Desirée Clary, som senare blev drottning Desideria av Sverige. En kort tid var hon förlovad med kejsar Napoleon. Berättare: Agneta Ulfsäter-Troell Producent: Marianne Söderberg. Drottning med förtroende Margareta Leijonhufvud med drottningkrona, riksäpple och spira. Drottning Desideria var Karl XIV Johans drottning och är kungaätten Bernadottes stammoder. Lycka till! 3-4. Bra. Du har lite koll. Hörnen, kortsidornas nederkant samt lockets kortsida är plåtklädda.

Det dröjde tolv år innan hon kom tillbaka till Sverige, då som drottning Desideria. Hon levde ett mycket omväxlande och spännande liv under en turbulent tid i Frankrike. Drottning Desideria hade eget palats i Paris. Definitions of Drottning Desideria, synonyms, antonyms, derivatives of Drottning Desideria, analogical dictionary of Drottning Desideria (Swedish). TV-serien Hermans Historia började sändas i SVT 1991. Som barn träffades ju kusinerna ibland men annars har det nog inte varit mycket kontakt. SLM 21569 – Drottning Desirées resekoffert. Anmärkning. Svartmålad koffert av trä med svagt kupigt lock. DROTTNING DESIDERIA 1830 av FREDRIC WESTIN. 0 kr. 340 kr. Desideria, född Bernhardine Eugénie Désirée Clary 8 november1777 i Marseille, död 17 december1860 i Stockholm, var furstinna av Pontecorvo från år 1806 och drottning av Sverige och Norge 1818–1844. Drottning Desirée Napoleons fästmö och kungahusets stammoder av Herman Lindqvist Peter Lundvall ( Film, Film, DVD ) 2003, Svenska, För vuxna, 59 minutes. Lär känna ätten Bernadottes drottningar, från drottning Désirée till Drottning Silvia. Information om Drottning av Sverige – Désirée. Desideria, född Bernhardine Eugénie Désirée Clary 8 november1777 i Marseille, död 17 december1860 i Stockholm, var furstinna av Pontecorvo från år 1806 och drottning av Sverige och Norge 1818–1844. Herman Lindqvist är tillbaka med ytterligare fyra historiska program. Plåtarna är 84-104 mm breda och fästade med spik. Vid makens tronbestigning, år 1818, blev hon drottning av Sverige och Norge, men förblev i Paris. Vi sparar inga cookies efter våra webbplatsbesökare. Desideria, 1781-1860, drottning av Sverige och Norge, gift med Karl XIV Johan.

  1. Drottning av Sverige – Désirée SVT Play
  2. Drottningen som avskydde Sverige Aftonbladet
  3. Desideria Wikipedia

Drottning Desiree

Hermans Historia 2002 Drottning Desirée – YouTube

Drottning Désirée, Napoleons fästmö – YouTube

Drottningen tillbringade många somrar på Rosersbergs slott i Uppland. Där satt hon med sina hovdamer på verandan och hade det trevligt hela natten. Drottning av Sverige Säsong 1 – Désirée. Öppet arkiv. Borgarflickan Désirée Clary från Marseille i Frankrike blev stammoder till en ny svensk kungadynasti. Publicerades 16 apr 2013 00.00. Kan ses till Tills vidare. Mer om programmet. Relaterade videor. 1997. Drottning Désirée hatade Sverige Först var hon förlovad med Napoleon. Att giftermålet med generalen och republikanen Jean Baptiste Bernadotte skulle göra Désirée Clary till Sveriges drottning kunde hon föga ana. SVT visar sex fristående avsnitt om Bernadotternas drottningar. I det första av sex fristående avsnitt i TV-berättelsen om Bernadotternas drottningar möter vi borgarflickan Désirée Clary från Marseille i Frankrike som blev stammoder till en ny svensk kungadynasti. Vi innehar utgivningsbevis och ansvarig utgivare är tjänstgörande Storsire. Möt Désirée, borgarflickan från sydfranska staden Marseille som efter en kortare förlovning med Napoleon Bonaparte gifte sig med general Jean Baptiste Bernadotte. Främsta skälet var sonen, kronprins Oscars’ förestående bröllop med prinsessan Josefina i juni 1823. Artikel i Wikipedia där du kan läsa om drottning Désirée (1777-1860). Hon var fransyska och gifte sig 1798 med Jean Baptiste Bernadotte, sedermera Karl XIV Johan, efter att först ha varit förlovad med Napoléon Bonaparte, sedermera fransk kejsare. Desideria, född Bernhardine Eugénie Désirée Clary 8 november 1777 i Marseille, död 17 december 1860 i Stockholm, var furstinna av Pontecorvo från år 1806 och drottning av …. Först i samband med sonens bröllop 1823 kom hon tillbaka till Sverige. Vad vet du om drottning Désirée. Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz. Désirée är kanske inte så bekant för allmänheten men bättre kan du. Testa gärna quizet en gång till. Under ett besök i Blekinge möttes drottningen av bönder som ropade “vi vill ha regn”. Bernardine Eugénie Désirée Clary (8 November 1777 – 17 December 1860), in Swedish officially Eugenia Bernhardina Desideria, was Queen of Sweden and Norway as the wife of King Charles XIV John, a former French general and founder of the House of Bernadotte. She was the mother of Oscar I, and one-time fiancée of Napoleon Bonaparte. Desideria, född Bernhardine EugénieDésirée Clary 8 november 1777 i Marseille, död 17 december 1860 i Stockholm, var furstinna av Pontecorvo från år 1806 och drottning av Sverige och Norge 1818–1844. Inför drottning Silvias 75-årsdag och i närvaro av kungafamiljen visas en hyllning. Både drottning Margrethe och prinsessan Benedikte avgudade sin mor drottning Ingrid. Drottning Désirée bar dock halsbandet som skärp. Drottning Desideria föddes som Désirée Clary år 1777 i Marseille i Frankrike. Sverige föll henne dock aldrig i …. Han var dubbelt så gammal som hon, men han var ännu en man i sin fulla kraft. Fram till 2002 har Herman serverat nästan 30 timmar dramatisk svensk historia för en entusiastisk och ständigt växande publik. TV-serien har betytt oerhört mycket för det starkt ökade historieintresset i Sverige.Désirée Clary föddes 1777 i Ma. Locket och lådan har två tvärgående metallband som också är gångjärn. Sveriges drottningar har alla lämnat avtryck i vår historia. Hermans Historia: Drottning Désirée (2001) Herman Lindqvist berättar historien om Desirée Clary, född 1777 i Marseille. Revolution, krig och kungar som kom och avsattes. Under andra världskriget flydde Selinko till Sverige med sin man. Det har funnits många berömda drottningar genom historien, antingen som ensamma regenter eller som fruar till kungar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*